dinsdag 30 januari 2018

Ontwikkeling van vloerverwarming


Vloerverwarming is super fijn, zeker in de winter of als u een koude vloer heeft. Vloerverwarming bestaat al heel wat jaar maar heeft de afgelopen decennia een enorme groei meegemaakt, zowel qua techniek als qua effectiviteit en populariteit. Hieronder een korte beschrijving van de ontwikkeling van vloerverwarming om te begrijpen hoe vloerverwarming tot zijn huidige staat is gekomen.

De eerste vloerverwarming

De eerste vloerverwarming ontstond waarschijnlijk in de tijd van de Romeinen. Dit is in ieder geval het vroegst bekende geval van vloerverwarming. Zij bouwden zogenaamde hypocausta, een soort kanalen die onder de vloer door liepen. Door de hypocausta stroomde de rookgassen van een vuur. De hitte hiervan zorgde, via convectie, voor warmte. Warmte wordt namelijk afgedragen door de rookgassen en verwarmt de vloer. Hoe vindingrijk de Romeinen ook waren, ze waren niet de enigen die een systeem voor vloerverwarming ontwikkelden. Ook in Korea is ongeveer de zelfde vorm van vloerverwarming gevonden, ook ongeveer tegelijkertijd met die van de Romeinen.

Middeleeuwen

Net als de ontwikkeling van riolering stopte de ontwikkeling van vloerverwarming tijdens de middeleeuwen. Toen was er namelijk niet zo veel ruimte voor de ontwikkeling van vloerverwarming. Er waren nauwelijks wetenschappers, en degenen die er waren, waren verbonden aan een bepaald hof. Door de bouwstijl van kastelen en de verdeling van rijkdom was er geen vraag naar een vloerverwarming systeem.

Voortzetting van ontwikkeling

De ontwikkeling van de vloerverwarming ging weer door ongeveer tegelijk met de verlichting. Toen was er meer ruimte voor vrij denken en wetenschap. Ook kregen individuen steeds meer rechten, macht en welvaart. Om die reden kwam er meer vraag naar verwarming systemen. Onder anderen in Frankrijk en in de Verenigde Staten ging de ontwikkeling toen door. Er werden nieuwe systemen bedacht waarin water stroomde door leidingen. Deze systemen lijken enorm veel op de huidige systemen.


Wilt u een vloerverwarming en bent u op zoek naar een erkende loodgieter om dit voor u te installeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten